Siitake - Arjen puuttuva eliksiiri?
Elämän eliksiiri, tuhatvuotinen itämaisen lääketieteen kestosuosikki, maailman toiseksi eniten tuotettu sieni. Siitake, Lentinula Edodes, on ansainnut paikkansa lääkinnällisillä arvoillaan kehon optimaalista toimintaa tukevana sienenä.
Lääkäri Dov Pine kuvaa erinomaisesti terveyden perusytimen ja siitakesienen yhteyden. ”Aging, premature cellular damage due to oxidative stress is very much a function impaired immunity and imbalances in the gastrointestinal microbiome. (Ikääntyminen, oksidatiivisen stressin aiheuttamat ennenaikaiset soluvauriot ovat suurelta osin funktionaalista vastustuskyvyn heikkenemistä ja ruuansulatuskanavan mikrobiomin epätasapainoa.)” [1]
Funktionaalinen siitakesieni vaikuttaa kehossamme monien muiden sienten tapaan erittäin kokonaisvaltaisesti laajan ravintoainekoostumuksensa ja bioaktiivisten ainesosiensa ansiosta. Muiden funktionaalisten sienten tapaan vaikutukset saavutetaan parhaiten pitkäaikaisessa käytössä, jolloin toistuvuus korvaa määrää.
Onko siitake elämän eliksiiri?
Siitakkeen pääkomponentteina nostamme tässä erittäin laajan kirjon bioaktiivisia ainesosia, kivennäisaineet, lukuisat polysakkaridit (kuten beetaglukaani) ja muut voimakkaina antioksidantteina toimivat ainesosat sekä proteiinit.
SUOLISTO JA SIITAKE
Suoliston mikrobiomi ja suolistoon liittyvä imukudosjärjestelmä (GALT, keskeinen immuniteetin osa) toimii syödyn ruuan ohjaamana. Siitakkeen monet bioaktiiviset polysakkaridit ovat sienen merkittävimpiä vaikuttavia aineita. Osa niistä muokkaa suoraan bakteeriflooraa suolistossa tehden sen suotuisaksi terveyttämme edistäville kannoille ja taas epäsuotuisaksi monille terveydellemme epäedullisille bakteereille. Vaikuttavat ainesosat muokkaavat myös mikrobien toimintaa manipuloiden bakteereja ja niiden aineenvaihduntaa. Osa taas vaikuttaa suoraan immuunijärjestelmään signaloiden erilaisia tulehdusreittejä. Kiteytettynä siitakkeen polysakkaridien vaikutukset ovat prebioottisia, bakteerikantaa muokkavia, ja bakteerien kuin immuunisolujen toimintaa ohjaavia.
Suoliston mikrobiomi
Sienien sisältämät pitkäketjuiset hiilihydraatit kulkevat sulamattomina suoliston läpi ruokkien prebioottisesti mikrobeja. Edulliset vaikutukset ovat koko ruuansulatuskanavassa, mutta etenkin paksusuolen bakteerikannassa. Siitakkeen bioaktiivisten polysakkaridien on todettu nimenomaan tasapainoittavan suoliston bakteerikantaa. Ne esimerkiksi parantavat Firmicutes- ja Bacteroidetes-bakteerien suhdetta, ja lisäävät terveydelle edullisten Bifidobacteriaceae- ja Lactobacillaceae-bakteerien määrää. Suoliston pH.n ja mikrobifloora muuttuessa isännälleen edullisemmaksi myös patogeeniset bakteerit ja sienet, kuten Helicobacter pylorii ja Candida Albicans, vähenevät.
Siitakkeen hyvin pitkäketjuisia ja bioaktiivisia polysakkarideja ovat muunmuassa beetaglukaanit, LEM-polysakkaridit (Lentinula edodes myceliumin), lentinaani ja heteropolysakkaridit. [2, 3, 5]
Tutkimuksissa siitakkeella näyttää olevan positiivisia vaikutuksia tulehduksellisiin suolistosairauksiin (haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti). [5] Rasvahappo- ja energiaaineenvaihduntatasapainoon on myös saatu lupavia viitteitä; dyslipidemia[7] ja hyperkolesterolemia[7] sekä esidiabetekseen [6]
Immuniteetti
Siitakkeen vaikuttavat ainesosat ohjaavat immuniteetin toimintaa suoraan ja tai mikrobien kautta. Esimerkiksi Lactobacillus rhamnosus bakteerit stimuloivat immuniteettia, pH.n lasku lisää immuniteettiin positiivisesti vaikuttavien lyhytketjuisten rasvahappojen (SCFA) tuotannon määrää, ja polysakkaridit aktivoivat suolen immuniteettireseptoreita lisäämään anti-inflammatorisen tulehdussytokeenin IL-10 (interleukiini 10) ja TNF-alfan (tuumorinekroositekijä) määrää.
Tiivistetysti siitake moduloi immuunivastetta aktivoiden tai tehostaen kehon omaa immuniteettia. Asiaa voidaan myös kuvata siitakkeen auttavan kehoa vastaamaan paremmin sen immuniteettihaasteisiin, lisäten isännän tilaan edullisissa määrin pro- ja anti-inflammatoristen reaktioiden määrää kehossa.
Tutkimuksissa monilla tulehdusmarkkereille on osoitettu olevan merkittävä rooli maksan akuuteissa epätasapainotiloissa, nivelreumassa, patologisessa keuhkotulehduksessa ja kroonisessa tulehduksessa. Siitakkeen vaikuttavien aineiden on todettu vaikuttavan näihin tulehdusvälittäjäaineisiin. [3]
IKUINEN NUORUUS JA SIITAKE
Kaikki sairaudet, oireet mutta myös normaalit kehon tulehdusreaktiot aiheuttavat jatkuvasti vapaita happiradikaaleja (ROS) kehossamme. Niiden liika määrä rappeuttaa eli hajottaa solujamme ja niiden rakenteita, ikäännymme. Antioksidantti nimensä mukaisesti poimii näitä hajottavia vapaita happiradikaaleja, ja riittävällä antioksidanttimäärällä voimme pitää rappeutumista kurissa. Näin elämme pitkään nuorekkaina ja terveinä.
Siitakkeen yksi kirkkaista ominaisuuksista on sen antioksidanttisuus. Siitakkeen voimakkaina antioksidanttena toimivat fenolit, polysakkaridit, entsyymit, sterolit ja monet muut vaikuttavat aineet. Antioksidanttisuus yhdessä tulehdus ja immunivasteeseen vaikuttavien ominaisuuksien kanssa (ja näitä ennen suoliston mikrobiflooran ja emäksisöivän vaikutuksen kanssa) selittävät siitakkeen tehokkuuden myös vakavemmissa terveyden epätasapainotiloissa. Myös siitakkeen voimakas kyky hajottaa myrkkyjä kehossa ja suojata maksaa kuin kehoa myrkyiltä on mainitsemisen arvoinen.
Tutkimukset antavat lupaavia viitteitä siitakkeesta tehostamaan syövästä paranemista lääkehoidon tukena (tehostaa kehon omaa yleiskapasiteettia ja suojaa terveitä soluja syöpälääkkeiden vaikutuksilta) pitkäaikaisessa (vuoden tai pidempiaikaisemmassa) käytössä. [2, 4] Siitake suojaa myös verisuonia. [2]
SIITAKE – RUOKASIENENÄ VAI LUONNONLÄÄKKEENÄ
Sienet ovat monen lääkkeen alkuperä. Ja niiden lääkinnällinen käyttö on tuhansia vuosia vanhaa perua. Voit käyttää siitaketta ravintolisänä tai ruokana – vaikutusten saamiseksi tärkeämpää on se, että altistut sen vaikuttaville aineille usein ja pidempään. Siitake on pakurin, reishin ja monen muun sienen ohella niitä, joita ovat suositeltavaa saada viikottaiseen arkikäyttöön. Voit käyttää teenä, ruokana, kapselina, uutteena, jauheena, lisukkeena.
Siitaketta kasvatetaan, ja on kasvatettu hyvin pitkään, myös Suomessa. Ja meillä myydään siitakkeesta erilaisia kotimaisia valmisteita. Siitake on erinomainen säilyvyydeltään ja hyvin helppokäyttöinen ruokasieni. Suomessa arvostus on vielä idän maihin nähden heikkoa, joskin lisääntynyt viimeaikoina muiden sienten tapaan nousevien terveystrendien mukana.
YHTEENVETO
Siitake on yksinkertaisesti erinomainen funktionaalinen lähde täydentämään ruokavaliotamme. Se optimoi bakteerikantaamme, vahvistaa immuunijärjestelmäämme, on vahva prebiootti ja antioksidantti, maksan ja solujen (myös verisuonten) tuki. Suosittelen siitaketta seuraaviin haasteisiin päivittäiseen käyttöön – ennaltaehkäisevänä tai hoitoa tukevana:
Kuituna ja prebioottina
Suolistotulehdukset
Mikrobitasapaino ja dysbioosi: patogeenit, loiset, virukset, sienet/hiivat
Kehon yleisvahvistaja
Immuniteetin tuki
B-vitamiinien, hivenaineiden ja aminohappojen lähteenä
Sydän- ja verisuonten vahvistus sekä kolesterolin tasapainotukseen (HDL:LDL suhde)
Maksaa tukevana ja antioksidanttilisänä, myrkynpoistoon/detoxiin
Ruokahaluttomuus ja naposteluhimo, diabetes ja painonhallinta
Monimutkaisiin kroonisiin epämääräisiin oirevyyhteihin nostamaan kehon peruskapasiteettia, toonikumiksi
Aivotoiminnan tuki (ja ehkäisemään alzheimeriä, nostamaan asetyylikoliinin määrää)
Syövät ja kasvaimet
Sienet ovat luonnon ihmeellisen monimuotoisuuden ilmentymä. Niitä on kaikkialla – ja nykyään voimme ymmärtää ja hyödyntää niitä enemmän ja isommin kuin koskaan. Joten: Rakkaudesta sienten ihmeelliseen maailmaan – hyödynnetään luonnon lääkkeet elämäneliksiireinä arjen ruokapöydässä.
Rakkaudella, Marianne Tynkkynen
Lähteet ja lähdeviitteet:
[1] Dr. Dov Pine, 23.7.2016; Shiitake Mushrooms and Health Restoration
[2] Piippo, Sinikka 2020; Terveyttä Sienistä, Minerva
[3] Yue Yu, Zhaoxi Liu, Kefeng Song, Lunbo Li, Min Chen 2023; Medicinal value of edible mushroom polysaccharides: a review
[4] Miaoyu Li, Leilei Yu, Jianxin Zhao, Hao Zhang, Wei Chen, Qixiao Zhai, Fengwei Tian 2021; Role of dietary edible mushrooms in the modulation of gut microbiota
Holm, Hiltunen 1997; Eteeriset öljyt ja niiden lääkinnällinen käyttö, Tammer-Paino
[5] Xiaofei Xu, Xuewu Zhang 2015; Lentinula edodes-Derived Polysaccharide Alters the Spatial Structure of Gut Microbiota in Mice
[6] Sunmin Park, Chan-Joong Kim, Ki-Chan Ha, Hyang-Im Baek, Hye-Jeong Yang, Min-Jung Kim, Soo-Jung Park 2021; Efficacy and Safety of Aronia, Red Ginseng, Shiitake Mushroom, and Nattokinase Mixture on Insulin Resistance in Prediabetic Adults: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Trial
[7] Anwar, Suchodolski, Ullah, Hussain, Shabbir, Mustafa, Sohail 2019; Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes), Supplementation Alters Gut Microbiome and Corrects Dyslipidemia in Rats
[8] Fujimoto, Pellinen 1985; Siitaken viljely puupölkyissä, Helsinki
[9] Timonen, Valkonen 2013; Sienten Biologia, Gaudeamus