4 tehoyrttiä jaksamiseen

Jaksamisemme takana on kehon ja suoliston optimaalinen toiminta. Ja aina kun suolistomme mikrobiomi ei voi hyvin, se tarkoittaa meille epäedullisten bakteerien lisääntymistä, ja pidemmän päälle niiden patogeenisia eli sairauksia aiheuttavia vaikutuksia.

Olkoon siis “ruoka lääkkeemme ja lääke ruokaamme.” Tehokkaiden ja monivaikutteisten yrttien käyttö osana jokakertaista ateriaamme toimii niin ennaltaehkäisevästi kuin palauttavasti.

”Lääkinnällisen” ruuan puuttuessa, alamme väistämättä pikkuhiljaa suistua energiattomaan tilaan. Ruualla ohjaamme mikrobejamme ja kehoamme, geenejämme ja holobionttiasukkejamme – koko pakkaa.

Koska jaksamattomuus, moninaiset oireet, aineenvaihdunnan ja suoliston haasteet ovat nykyisin arkipäivää, olen valinnut tähän artikkeliin kotimaisina saatavuudeltaan hyvistä kasveista voimakkaimpia suoliston, maksan ja aineenvaihdunnan kannalta. Näillä voimme tehokkaasti vaikuttaa kaikkialle kehoon, kuten immuunijärjestelmään, mielen haasteisiin, hormonitoimintaan, liikalihavuuteen ja krooniseen hiljaiseen tulehdukseen.

Neljä kehoa tehokkaasti tukevaa yrttiä

Virukset, loiset, sienet ja hiivat ja erilaiset ”pahatkin” bakteerit kuuluvat kehoomme. Mutta eivät isänniksi, vaan pieninä määrinä, edistämään terveyttämme. Haasteemme on siinä, että tavanomainen länsimainen arkiruoka ja elintapa tukevat liiaksi noita edellämainittuja ja aikaa myöden päädymme vakaviinkin epätasapainotiloihin.

Käymme tässä läpi siankärsämön, rosmariinin, timjamin ja rautanokkosen, keskittyen niiden vaikutuksista ensisijaisesti ihmisen suoliston bakteerikantaan, patogeeneihin (sairautta tai oireita aiheuttava bakteeri, alkueläin, sieni, hiiva, virus, tai muu sellainen) ja tulehdukseen vaikuttaviin fytokemikaaleihin.

SIANKÄRSÄMÖ Achillea Millefolium → kukat, myös lehdet

Ruuansulatuskanavan antibioottinen (myös sienet ja virukset) tehokasvi, joka jatkaa vaikutuksiaan maksaan, kehon hapetusstressiin (nuorentava, väsymystä ja rappeutumista ehkäisevä) ja tulehdustiloihin (anti-inflammatorinen, eteeriset öljyt kasvissa).

Korkea flavonoidipitoisuus, resveratroli ja kversetiini, A- ja E-vitamiinit, tanniinit ja monet muut hyvin tunnetut voimakkaat antioksidantit tekevät kasvista erityisen tehokkaan akuuttiin ja krooniseen vaivaan, ja kasvi on hyvin käytetty myös kasvilääkinnässä. Lievittää ahdistusta ja kipua.

Verta vahvistavat ominaisuudet antavat apua – tulehdusten ja patogeenien lisäksi – monissa kansansairauksissa (ylipaino, sydän- ja verisuonisairaudet) ja niin naisten kuin miesten hormonaalisissa haasteissa.

Veressä ja maksassa siankärsämön vaikuttavat aineet lisäävät superoksididismutaasi-entsyymin aktiivisuutta, joka neutralisoi ja poistaa tehokkaasti kroonista tulehdusta kerryttäviä vapaita radikaaleja (haperusstressi). Tämä nostaa kehon energiatasoja (antioksidanttitaso) ja edistää rasva-aineenvaihduntaa.

Suoliston bakteerikanta muuttuu terveydellemme ja kehon optimaaliselle toiminnalle edullisemmaksi (mm. Lactobasillukset lisääntyy ja umpisuolen mikroflooran aktiivisuus lisääntyy).

Kasvi kuuluu asterikasveihin ja sisältää salisyylihappoa.

[1-5]

ROSMARIINI Rosmarinus Officinalis → Lehdet

Rosmariini on ”desinfiointiaine”, joka kykenee esimerkiksi lisäämään lihan säilyvyyttä. Antibakteerisen ja antifungaalisen (sieniä tappava/estävä) ominaisuuden täydentävät voimakkaat antioksidantit (mm. fenolit, fenoli-, kahvi- ja muut hapot) ja immuuni-tulehdusjärjestelmää aktivoivat bioaktiiviset kasvikemikaalit (esimerkiksi kamferi ja haituviin öljyihin kuuluvat terpeenit).

Käytännön tasolla rosmariinista voidaan saada apua

  • krooniseen tulehdukseen (myös patogeenit ja esimerkiksi Herpes Simplex-virukset)

  • virkistämään, nostamaan mieltä ja kirkastamaan ajatustoimintaa ja muistia, (Alzheimer)

  • ruuansulatukseen, ruokahaluun, dysbioosiin

  • ylipainoon ja aineenvaihduntaan (maksa ja mikrobiomi, etenkin karnosiini- ja rosmariinihappo)

  • verenkiertoon (ääreisverenkierto ja verisuonten kalkkeutumisen esto, esim. kahvi- ja rosmariinihappo)

Anti-inflammatorisista vaikutuksista (myös aivoissa, kuten masennus) on ollut vahvaa viitettä tutkimuksissa: Suoliston mikrobiomin muutosta (esim lactobasillukset lisääntyy), tulehdusmarkkereiden laskua seerumissa, mikrogliasoluissa (aivoissa) ja hippokampuksessa.[10]

[3-4, 6-9]

TIMJAMI Thymus Vulgaris (tarha-ajuruoho) → maanpäälliset kasvin osat

Timjamin hoidollisesti pääkäyttökohteet ovat hengitystiet ja maha-suolikanava. Se hävittää epäedullisia mikrobikantoja kaikkialla pinnoilla – limakalvoilla, keuhkoissa ja ihossa.

Tymoli on timjamin vaikuttavimpia ainesosia, ja se tappaa sieniä ja hiivoja (esim. Candida Albicans), bakteereita, alkueläimiä ja muita loisia (keuhkoissa, suolistossa, suussa, hengitysteissä – esim. paradotiittia, Helicobacter Pylorii ja monet muut) sekä viruksia (esim. Herpes-suvun viruksia). Timjamin haihtuvista öljyistä yös karvakroli ja terpeenit toimivat desinfioivina.

Hengitysteissä kasvi irrottaa limaa ja auttaa limaiseen yskään.

Ruuansulatuselimistössä timjami parantaa ruuanasulatusta (myös maksan kautta, mm. sapen eritys) ja on todettu toimivan maha-suolikanavan toiminnallisiin häiriötiloihin (dyspepsia) – alavatsan turvotuksiin, kipuihin ja ilmaa poistavasti (spasmolyyttinen ja karminatiivinen). Timjami muuttaa suoliston mikrobiflooraa positiivisesti (lisää muun muassa Bifido-bakteereita) ja on antioksidanttilähde (maksa, sydän ja aivot).

[3-4, 6, 11-12]


RAUTANOKKONEN Urtica Urens → versot ja muut maanpäälliset kasvin osat

Rautanokkosen tulehduksia ehkäisevä vaikutus on vielä voimakkaampaa kuin muilla nokkoslajikkeilla. Rautanokkonen vaikuttaa erittäin kokonaisvaltaisesti tulehduksiin: Se heikentää patogeenisia mikrobeja ja sieniä, suojaa vatsaa ja estää Helicobacter pylorii-bakteerin lisääntymisen (hesperidiini), lisää anti-inflammatoristen eli tulehdusta ehkäisevien sytokiinien määrää, laskee aivoissa neuroinflammaatiota mikä vaikuttaa postiivisesti mm. psyykkisiin haasteisiin ja alzheimerin tautiin.

Rautanokkonen on voimakas antioksidantti, ja sisältää runsaasti fenoleita ja flavonoideja (kversetiini, karotenoidit, tocoferolit, kahvi- ja rosmariinihappo).

Myös nokkosen nitraateilla on todettu positiivisia vaikutuksia veri – ja imusuoniin. Mm. verenpaineeseen ja diabetekseen.

[1, 3, 5]

Yhteenveto ja teoriasta käytäntöön

Hoidollisesti on avaavaa ja antoisaa, että voimme hyödyntää yrttejä tehokkaasti terapeuttisesti käytettynä kasvilääkinnän tapaan. On kuitenkin vielä tärkeämpää terveytemme kannalta, että avaamme yrttien maailmaa ennaltaehkäisevänä ruokakäytössä. On mahtavaa miten myös tutkijat ovat todentaneet länsimaisen kulttuurin ja korkeakalorisen ruokavalion (High Fat Diet, HFD) omaavilla pelkän yksittäisen yrtin saannin lisäämisen tuovan selkeitä positiivisia vaikutuksia mikrobiomiin, krooniseen tulehdukseen (oksidatiivinen stressi) ja erilaisiin elintasosairauksiin. Ja samoin on todettu, ettei näiden käytöstä ole haittaa, vaan ne ovat turvallisia päivittäisessä ruokakäytössä.

Vaikutuksien saamiseksi korostuu päivittäinen altistuminen yrtille ja riittävinä pitoisuuksina. Ruokakäytöstä kannattaa tehdä helppoa tämän onnistumiseksi.

Rasvaliukoisissa yhdisteissä tehokasta on öljyyn tai muuhun rasvaliukoiseen uuttaminen. Esimerkiksi huonoksi kolesteroliksi kutsutun LDL-kolesterolin todettiin laskevan timjamilla terästetyllä neitsytoliiviöljyllä neitsytoliiviöljyä tehokkaammin hyperkolesterolemia-potilailla (FH). [12]

Myös rosmariinissa on iso vaikutus haihtuvilla eli eteerisillä öljyillä. Tutkijat uskovat rosmariinissa olevan ”suojaavia vaikutuksia COVID-19:ta ja muita sytokiinimyrskyihin liittyviä infektioita vastaan”.[14]

Öljyuutos on kätevä tapa saada yrttejä päivittäiseen käyttöön ja säilyvyys on erinomainen. Nämä antavat myös erittäin mieluisia makuja ruokiin. Jos olet kiinnostunut öljyuutteiden teosta, pidän kursseja niiden tekoon.

Myös vesiuutos eli yrttitee antaa runsaasti kehon käyttöön yrtin vaikuttavia aineita. Vesiuutoksia, kuin kasveja sellaisenaan, voidaan käyttää mausteina niin tuoreruuassa kuin haudukkeissa. Kasvien peruskäyttöä pääset oppimaan ja maistamaan halutessasi syvemmin heinäkuussa olevissa tapahtumissani. Yrtit ottavat oman opettelunsa, mutta kädestä pitäen läpikäytynä ja makujen maailmaan ohjatusti päästynä alat nopeasti löytää yrteille paikkasi arkiruuassasi tai tarvittaessa oireiden hoidossa.

Rakkaudella, Marianne Tynkkynen

Lähteet ja lähdeviitteet:


  • [1] Åhlberg, Mauri K. 2022; Terveyttä Lähiluonnosta, Helsingin Yliopisto

  • [2] Damaziak, Stelmasiak, Konieczka, Adamek-Urbanska, Gozdowski, Pogorzelski, Zdanowska-Sasiadek 2022; Water extract of yarrow (Achillea millefolium L.) leaf improves production parameters, tissue antioxidant status and intestinal microbiota activity in turkeys, https://www. sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0377840122001079

  • [3] Holm, Hiltunen 2008; Lääkkeitä luonnosta, Helsinki University / Palmenia

  • [4] Holm, Hiltunen 1997; Eteeriset öljyt ja niiden lääkinnällinen käyttö, Tammer-Paino

  • [5] Piippo, Sinikka 2016; Villivihannekset, Minerva

  • [6] Piippo, Sinikka 2013; Elinvoimaa Mausteista, Minerva

  • [7] Xuan He, Man Zhang, Shu-Ting Li, Xinyu Li, Qingrong Huang, Kun Zhang, Xi Zheng, Xue-Tao Xu, Deng-Gao Zhao, Yan-Yan Ma 2022; Alteration of gut microbiota in high-fat diet-induced obese mice using carnosic acid from rosemary, https://onlinelibrary. wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.2841

  • [8] Ying Guo, Jianping Xie, Xia Li, Yun Yuan, Lanchun Zhang, Weiyan Hu, Haiyun Luo, Haofei Yi, Rongping Zhang 2018; Antidepressant Effects of Rosemary Extracts Associate With Anti-inflammatory Effect and Rebalance of Gut Microbiota, https://www. frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.01126/full

  • [9] Sánchez-Camargo A. Herrero M. 2017; Rosemary (Rosmarinus officinalis) as a functional ingredient: recent scientific evidence, https://www. sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799316301825

  • [10] Liu Y., Li C., Huang X., Zhang X., Deng P., Jiang G., Dai Q. 2022; Dietary rosemary extract modulated gut microbiota and influenced the growth, meat quality, serum biochemistry, antioxidant, and immune capacities of broilers, https://www. frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2022.1024682/full

  • [11] Knaub, Schön, Suarez, Pischel 2022; Effects of a Food Supplement with a Wild Thyme (Thymus serpyllum L.) Extract on Gut Health and the Microbiome in Humans: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Clinical Trial, https://www. scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=121581

  • [12] Martín-Peláez, Mosele, Farrás, Torre, Subirana, Pérez-Cano, Castaner, Solá, Fernandez-Castillejo, Heredia, Farré, Motilva, Fitó 2015; Effect of virgin olive oil and thyme phenolic compounds on blood lipid profile: implications of human gut microbiota, https://link. springer.com/article/10.1007/s00394-015-1063-2

  • [13] Piippo, Salo 2021; 100 Teeyrttiä Luonnosta ja Puutarhasta, Minerva

  • [14] Shiravi, Akbari, Mohammadi, Khalilian, A. Zeinalian, M. Zeinalian 2021; Rosemary and its protective potencies against COVID-19 and other cytokine storm associated infections: A molecular review, https://content. iospress.com/articles/mediterranean-journal-of-nutrition-and-metabolism/mnm210013

Edellinen
Edellinen

Siitake - Arjen puuttuva eliksiiri?

Seuraava
Seuraava

Paasto - apu aineenvaihduntaan ja suolistoon