Luuliemi ja sen vaikutukset
Luuliemi on kuin lupaus uudesta huomisesta. Sen moninaiset hyödyt hämmentävät kenet tahansa: Siebecker (Allison 2005) esittää kattavassa artikkelissaan luulimen ravintoarvoista vaatimattomasti listattuna seitsemänkymmenenkuusi tilaa, joihin luuliemi vaikuttaa. Joukosta löytyvät muun muassa suoliston tulehduksellisiakin sairauksia, unettomuus, ikääntyvä iho (kollageeni), allergiat ja astma ja nivelrikko. Eikä unohdeta suomalaisillekin yleisiä kansansairauksia: korkea kolesteroli, sydän- ja verisuonisairaudet, ylipaino, diabetes ja osteoporoosi.
Entisajan lääkeliemestä nykyajan luksusta
On pakko hymähtää alkuun sille tosiseikalle, että vauraus ilmentyy meille ravinneköyhänä ruokana ja moderneina sairauksineen kuin loputtomana energiattomuutena. Täyteisen elämäntavan valitsemisen sijaan päädyimme tähän. Pohtikaamme sitä.
Luuliemi on hyvin klassinen ja kautta aikojen käytetty, myös lääkinnällisesti ravitsemushoitona. Ja yhtälailla kuin nykyään, käyttökohteet ovat olleet erittäin moninaiset. Luuliemestä on tullut viimeviimevuosina nouseva hitti ja useampi vastuun voinnistaan ottanut ravintohifistelijä on kaivanut tiensä laadukkaisiin luihin ja keittelee kotona säännöllisesti teholientä. Suomessa valmistetaan myös luuliemikuivajauheita ja myydään lientä jääkuutioina. Valikoimaa riittää. Minä suosittelen itse tehtyä luulientä kera villiyrttien haudutettavaksi tai keitettäväksi noin 16-24 tuntia. Valmis liemi menee moneen: keittoon, pataan, lounasruokien maustajaksi. Ja maku on yhtä jumalainen kuin pian tajuamme olevan ravitsemuksellisen hyödynkin.
Lihaa vaiko luulientä?
Lihas on kaikista ravinneköyhin osa eläimessä. Ja sitä syömme tänä päivänä eniten markkinoiden myynnin perusteella – etenkin jos jätämme laskuista sokeri-lisäainetäyteisen, värjätyn, tehotuotantojalostetuista valmistetut makkaravalikoimamme. Luut, jänteet, rustot ja muut ei-lihaskudosta olevat osat, joita perattuihin luihin jää jäljelle, sisältävät runsaita määriä erilaisia vitamiineja, hivenaineita, aminohappoja (eli proteiineja kuten kollageenia) ja rasvahappoja. Haudutellessa luuliemeen irtoaa näitä runsain määrin helposti imeytyvässä muodossa. Luuliemi on vastakohta ravinneköyhälle ruualle.
Luuliemen vaikutuksia – funktionaalista ravitsemusta
SUOLISTO JA ANTI-INFLAMMATORISUUS
Aloitetaan suolistosta. Luuliemi on helposti imeytyvää ja pääsee perille siis vaivattomasti huonompikuntoisestakin suolistosta. Ainesosat korjaavat mahan ja suolen limakalvoja ja lisäävät suolen epiteelin uusiutumista: vaikuttavimpana aminohapot (kuten EAA ja glutamiini) ja mineraalit (kuten kalsiumin ja magnesiumin). On näyttöä, että luuliemi toimii myös vaikeisiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin; Haavaiseen paksusuolen tulehdukseen (CU, Colitis Ulcerosa), Crohnin tautiin ja ärtyneen suolen sairauteen (IBD, Inflammatory Bowel Diseace). Nämä ovat ravitsemuksellisten puutostilojen aiheuttamia sairauksia, jossa seurauksena on tulehdukstilan nousu suolistossa. (Ja hoitamattomana koko kehossa, ilmeten moninaisina muotoina, kuten nivelrikkona, mielen tai ihon oireina.) Luuliemen ravitsemuksellinen tuki ei tuo pelkästään tärkeitä rakennusaineita puutosten korjaamiseen, vaan vaikuttavat anti-inflammatorisesti (tulehdusta laskevasti). Lyhyenä yhteenvetona luuliemi nostaa tulehdusta alentavia eli anti-inflammatorisia sytokiineja (tulehdusvälittäjäaineet, kuten IL-6 ja IL-13) ja vastaavasti laskee tulehdusta lisääviä eli inflammatorisia sytokiineja (kuten IL-10 ja IL-4). (Mar-Solís ja kumppanit 2021)
Ruuansulatuksen puute on yksi surullisen yleinen vatsaoireiden ja puutostilojen syy nykyajassamme. Muunmuassa luuliemen rikki (sulphur) ja glysiini (AA, aminohappo eli proteiini) tehostavat ruuansulatusta ja sapen tuotantoa (sappi pilkkoo muunmuassa rasvoja).
MAKSAN DETOXIFIKAATIO JA ENERGISYYS
Sapen tuotannon lisäämisestä pääsemme maksaan ja energiantuottoon. Sekä glysiini että rikki ovat myös näissä yllämainituissa keskeisessä asemassa. Maksan detoxifikaation (etenkin faasi II) toimintaa tehostaa luuliemestä saatavat aminohapot ja mineraalit (jo mainittujen lisäksi esim. magnesiumi ja glutamiini).
Energiantuotanto (ATP, adenosiinitrifosfaatti), jonka tehokkuuteen vaikuttaa voimakkaasti myös alhainen tulehdustaso (katsoimme kroonista inflammaatiota suoliston yhteydessä), on monimutkainen prosessi ja vaatii runsaasti rakennusaineina, muutakin kuin makroravinteita eli kaloreita. Sidekudosten liemeen vapauttamista aineista voisimme mainita tähän fosforin, kalsiumin, glysiinin ja rikin.
MIELI JA TARKKAAVAISUUS
Ehkä uskomatonta, mutta luuliemen ainesosakoktaili vaikuttaa myös aivojen hermovälittäjäaineisiin ja lisäksi laskee sielläkin tulehdusta. Proliini, joka on aminohappo ja kollageenin rakenneosa, ehkäisee masennusta ja muistin toiminnan häiriöitä. (Allison 2005)
IHO, HIUKSET, KYNNET, NIVELET JA LUUSTO
Vahvat ja kauniit rakenteet: iho, hiukset, kynnet, nivelet ja luut saavat luontaisen sekoituksen ravintoaineita luuliemestä. Kaupan kollageenivalmisteille erinomainen korvaaja, joskin tehokkaampi kauneusjuoma. Kollageenia, magnesiumia, hyalyronihappoa, kalkkia, kondroitiini-sulfaattia ja useita muita pienoisravntoainetekijöitä. Kollageeni lienee yksi tutkituimmista ja myydyimmistä ravintolisävalmisteista. On kuitenkin osoitusta siitä, ettei kollageeni eristettynä yksittäisenä kollageenimuotona (kollageenia on useita eri tyyppejä ja noin kolme päätyyppiä) kykene päätymään kehon rakenteisiin käytettäväksi kollageeniksi, vaan ainoa tapa lisätä kehon kollageenipitoisuutta olisi aktivoida kehon omaa kollageenin tuottoa microravintoaineiden kautta. Luuliemen ja kasvikunnan tuotteiden (marjat ja yrtit ja niiden vitamiinit) kautta saamme lisättyä kehon kollageenin tuottoa, mutta luuliemessä on jo itsessään (kuten edellä mainitsin) useita ihon kimmoisuutta ja kauneutta lisääviä pienoisravintotekijöitä ja oletamme että luuliemen vaikutus ihoon onkin juuri tuo koktaili eikä yksittäiset tekijät.
Tehoboosteri
Mainittakoon erikseen vielä luuliemen vaikutuksien toimivan tukena immuniteettipuutostiloihin, nivelrikkoon, krooniseen tulehdukseen ja metabolisiin oireyhtymiin ja sokeriaineenvaihduntaan.
Luuliemi on eriomainen aminohappojen ja kivennäisaineiden lähde. Ravitsemus täydentyy aika-ajoin joka ”lääkkeellisenä” infuusiona tai ravitsemuksellisena lähteenä käytettynä.
Yhteenvetona voimme siis pitää luulientä hyvänä lähteenä seuraaville:
kalsium, magnesium, rauta, sinkki, fosfori, rikki,
hyalyronihappo, kondroitiini-sulfaatti,
glysiini, kollageeni (gelatiini ja proliini), glutamiini ja EAA (essential amino acids)
Ja keskeisenä yhteenvetona vaikutuksista, syynä miksi suosittelen jokaiselle osana ravitsemusta, niin FLT Ravintovalmennusasiakkaille kuin kenelle tahansa omasta voinnistaan kiinnostuneelle:
Luuliemi tukee kehon optimaalista toimintaa korjaamalla ravintoainepuutoksia, laskemalla kroonista tulehdusta ja aktivoimalla maksaa ja energiatasapainoa.
Luuliemi osaksi arkea – helppo valmistus
Pidän lientä kaikille sopivana kuuriluontoiseen käyttöön, myös lapsille ja ikääntyville. Puustaamaan elimistön optimaalista toimintaa. Sillä elämämme on korjausprosesseja, hajoamisen ja rakentumisen jatkuvaa tapahtumista, kulutus on kovaa jo perustoiminnoissa. Joten tarvitsemme ravinnerikkaan arjen. Luuliemi on yksi kaunis ja todella toimiva tapa kokonaisvaltaiseen hyvinvointimme ylläpitoon. Enkä voi olla mainitsematta sitä ihanaa faktaa, että samalla ekologisuuden ja luonnon hienona yhteissummana tulemme käyttäneeksi koko eläimen. Nämä ”jätteet” kun kattavat noin puolet ruhon painosta.
Resepti luuliemeen löytyy täältä. Se on helppo. Ja se on mielettömän maukas.
Ravitse kehosi ja kukoista,
Marianne Tynkkynen, FLT Ravintovalmentaja®
Jos olet kiinnostunut henkilökohtaisesta ravintovalmennuksestani tai ravitsemusluennosta aiheen tiimoilta, ota yhteyttä minuun.
LÄHTEET
Nazarenkov, Seeger, Beeken, Ananthakrishnan, Khalili, Lewis, Konijeti 2019: Implementing Dietary Modifications and Assessing Nutritional Adequacy of Diets for Inflammatory Bowel Disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6495415/
Siebecker, Allicon 2005: Traditional Bone Broth in Modern Health and Disease
Helenius, Milla 2022: Luuliemi – Terveysvaikutukset ja Ravintosisältö
Mar-Solís, Soto-Domínguez, Rodríguez-Tovar, Rodríguez-Rocha, García-García, Aguirre-Arzola, Zamora-Ávila, Garza-Arredondo, Castillo-Velázquez 2021: Analysis of the Anti-Inflammatory Capacity of Bone Broth in a Murine Model of Ulcerative Colitis, https://www.mdpi.com/1648-9144/57/11/1138
Edenboost, (15.7.2021) The Bone Broth Guide: How It Works And Its Benefits, https://edenboost.com/how-to-make-bone-broth