LUULIEMI ála NewDayFood

uunissa/levyllä/takassa

Luuliemi on varsin yksinkertainen ja herkullinen nykyaikaisissa keittiöissämme siitä huolimatta, kuinka harva meistä on sitä kokeillut. Valmistuminen vie aikaa, muttei kokilta. Monille mielen kuvitus luuliemen mausta voi olla aluksi jopa etova. Ajatus luista ja jänteistä kannattaa kuitenkin unohtaa heti alkuunsa, sillä pointti on siinä, että ravinnerikkaus näistä "jätepaloista" liukenee nimenomaan liemeen. Ja lemmikkisi nautiskelee varmasti mielellään pehmenneet jännepalat.

AINESOSAT:

Luut:

Luuliemen luiksi kelpaavat kaikki luut, ja luiden siistimättömyys jänteistä, liha- ja rasvarippeistä on pelkkää plussaa. Ja kahden litran vetoiseen pataan ei mahdu kovinkaan kummoista luumäärää.

Luiden laadun suhteen kannattaa kuitenkin olla hieman nipo, eli perus broileri, sika, nauta-linjalle en suosittele lähtemään. Luut tulee siis saada luomukasvatetusta eläimestä tai riistasta. Myös lampaan, poron ja highlanderin luut ovat erinomaisia.

Luita voit pyytää metsästystä harrastavalta tuttavaltasi metsästysaikaan, taikka ottaa yhteyttä paikalliseen luomutilalliseen, mikäli hänen tuotelistoillaan ei jo valmiiksi ole luita kaupan.

Suola ja Mausteet:

Kahden litran vetoiseen pataan tulee noin 1,5-2 rkl suolaa.

Mausteina voi käyttää aivan mitä tahansa ja hauduttaessa mausteita tulee olla paljon, jotta valmistuu maukas liemi. Voit heittää pataan lisukkeeksi myös vaikka valkosipulin kynsiä taikka sipuleita.

Itse annan tähän helpon ohjeen aloittelijalle: 1/3-1/2 purkillista Yrttipajan Riistamaustetta

Myöhemmin voit koettaa yhdistelmää, jossa katajanoksia, puska minttua, pari kourallista oreganoa ja 1-2 chiliä.

Etikka:

Etikka lisää ravintoaineiden irtoamista luista, joten lisää sekin. Valmiissa etikka ei tule maistumaan. Suosin itse luomulaatuista etikkaa, kuten Foodinin omenasiiderietikkaa. 2-3 rkl.

Vesi:

Sen verran että luut on peitossa.

VALMISTUS

Lado kaikki ainekset pataan. Jätä hieman nousuvaraa vedelle. Uuniin voi laittaa pellin alle, jotta opetellessa säästyy mahdolliselta siivoamiselta, mikäli nestettä tulee ylitse.

Pata uuniin (halutessa keittele levyllä siten, että liemi kuplii juuri ja juuri, n.16-18h ajan) ja uuni 180 asteelle. Kun 30-40min on kulunut, pienennä uuni 80-90 asteeseen ja anna unohtua uuniin 18-24h, itse tavoittelen yleensä 16-24h aikaa, mutta riippuu tekemisistäni, kauanko tuo on uunissa. Voit myös laittaa varaavan takan uuni- tai tulipesään heti luukkujen sulkemisen jälkeen (sulje mahdollisimman aikaisin, jotta takassa on mahdollisimman kuuma) ja anna tekeytyä siellä 18-24 tuntia.

Valmis luuliemi on sellaisenaan käyttövalmista. Perkaa luuliemi lämpimänä, jolloin rippeet irtoaa helposti luista ja rasva ei ole vielä kohmettunut.

Perkaus voi olla mieltymystesi mukaan. Jollekkin voi olla tarpeen laittaa koko liemi siivilöinnin läpi. Itse poistan pelkät luut ja syön muut. Yksi tapa on myös se, että poistat luut, mutta blendaat kaiken pehmeän materiaalin ns. liemisoseeksi. Kaikki käsittely kannattaa tehdä vielä lämpimälle luuliemelle, sillä mukana on usein kovaa rasvaa, joka tarttuu mielellään kaikkialle. Jos et käytä kovaa rasvaa, älä laita sitä lavuaariin, vaan esimerkiksi linnuille ulos tai kompostiin.

LUULIEMEN KÄYTTÖ

Luuliemen käyttö on myös erittäin vaihtelevaa. Tässä muutama tapa.

1. Käytä keittojen pohjana. Ei tarvitse välttämättä edes lihaa.

2. Juo sellaisenaan välipalana tms.

3. Pakasta jääpalamuotteihin. Tällöin kannattaa loppuvaiheessa haihduttaa vettä pois liemestä, jotta siitä tulee tiiviimpää. Laita kuutiot minne ikinä keksit käyttäessäsi.

4. Käytä erilaisten ruokien maustamiseen pakastekuutioina tai nesteenä: jauheliharuokien maustaminen, risottoihin, lasagneen, mihin mausteliemikuutiota keksitkin käyttää.

PS: Itse tein ensimmäisen luuliemeni aikoinaan ajatuksella, että syötän koiralleni, jos en pysty.. heh! Mutta eipä saanut tuolloin koira muita kuin sattumat, joista niistäkin anastin herkullisimmat itselleni.

Ja luuliemeenhän minut yllytti sen älyttömän huikea superfoodominaisuus ravinnetiheydessään, josta varmaan jo luitkin täältä.

Rakkaudesta ravitsemukseen, FLT Ravintovalmentaja® Marianne Tynkkynen

Edellinen
Edellinen

KAURASÄMPYLÄT